Srnčí ragú

Wikipedie říká, že ragú je pokrm z nakrájeného dušeného masa a výjimečně i zeleniny. V jednoduchém mysliveckém srnčím ragú najdete oboje. Použít můžete srnčí kýtu, hodí se i plecko anebo krk. Výsledkem důkladného dušení budou měkké maso i chutná omáčka.

Srnčí ragú

Osvědčený recept na srnčí ragú z kýty, plecka nebo krku
4.25 hlasy
Sdílet recept na Facebooku
Chod Hlavní chod
Zvěřina Srnčí
Porcí 4

Suroviny
  

  • 1 ks srnčí kýty nebo plecka nebo krku
  • kostky másla
  • 3-4 ks cibule větší
  • 4 ks petržele kořenové
  • 4 ks mrkve
  • ½ bulvy celeru – použít lze i několik řapíků řapíkatého celeru
  • ½ lahve červeného vína spíše suchého
  • několik lžic rajského protlaku dle chuti
  • pepř
  • česnek
  • saturejka
  • tymián

Postup

  • Maso vykostíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.
  • Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kostky a osmažíme na másle.
  • Přidáme cibuli. Po zesklovatění přidáme maso a necháme zatáhnout.
  • Přilijeme víno a necháme varem odpařit alkohol. Kdyby se alkohol neodpařil, zůstal by pokrm hořký.
  • Přidáme protlak.
  • Dlouho a pomalu dusíme, až je maso akorát měkké.
  • Dochutíme solí, pepřem, česnekem, bylinkami.

Poznámky

Místo kýty můžeme použít i plecko nebo krk, ty ale vyžadují delší dušení. Prvně proto uděláme zeleninu, kterou odebereme. Následně maso zatáhneme na cibuli, podusíme s ostatními přísadami a zeleninu do hrnce vrátíme nakonec.
Kýtu doporučuji pro přípravu v kotlíku na ohni. Pokud ragú vařím doma, sáhnu po plecku a krku.
Recept zaslal Jaroslav Dozbaba.

Odpovědět na nabídku zvěřiny

Scroll to Top