½bulvyceleru– použít lze i několik řapíků řapíkatého celeru
½lahvečerveného vínaspíše suchého
několiklžicrajského protlakudle chuti
pepř
česnek
saturejka
tymián
Postup
Maso vykostíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kostky a osmažíme na másle.
Přidáme cibuli. Po zesklovatění přidáme maso a necháme zatáhnout.
Přilijeme víno a necháme varem odpařit alkohol. Kdyby se alkohol neodpařil, zůstal by pokrm hořký.
Přidáme protlak.
Dlouho a pomalu dusíme, až je maso akorát měkké.
Dochutíme solí, pepřem, česnekem, bylinkami.
Poznámky
Místo kýty můžeme použít i plecko nebo krk, ty ale vyžadují delší dušení. Prvně proto uděláme zeleninu, kterou odebereme. Následně maso zatáhneme na cibuli, podusíme s ostatními přísadami a zeleninu do hrnce vrátíme nakonec.Kýtu doporučuji pro přípravu v kotlíku na ohni. Pokud ragú vařím doma, sáhnu po plecku a krku.