Zvěřinová terina

Víte, jaký je rozdíl mezi paštikou a terinou? 

Zvěřinová terina

Vyzkoušejte recept na zvěřinovou terinu s daňčím hřbetem a dýňovo-pomerančovým konfitem v podání šéfkuchařů Jaroslava a Pavla Sapíka.
No ratings yet
Sdílet recept na Facebooku
Total Time 2 hodiny 15 mins
Chod Hlavní chod
Porcí 4
Kalorie 355 kcal

Suroviny
  

Zvěřinová terina

  • 300 g zvěřinového ořezu
  • 100 g bažantího prsa
  • 100 g neuzeného špeku
  • 100 g očištěných srnčích jater
  • 250 ml tekuté šlehačky
  • 1 tsp. nakládací soli
  • 6 ks nasekaných sušených švestek
  • 80 g nasekaných pistácií
  • 300 g anglické slaniny (plátkové)
  • 80 g nasekaných černých ořechů
  • 150 g bílého špeku
  • 4 cl armagnacu, nebo jiné vínovice
  • 50 g sušeného plnotučného mléka
  • trochu paštikového koření
  • sůl, bílý pepř, pepř

Dýňovo-pomerančový konfit

  • 300 g máslové dýně
  • 300 g pomerančů
  • 300 g cukr krupice
  • sůl, bílý pepř

Postup

Zvěřinová terina

  • Zvěřinový ořez, bažantí prsa a játra najemno nameleme.
  • Přidáme na kostičky nakrájený a spařený špek, na kostičky nakrájené sušené švestky, pistácie, nakrájené černé ořechy, smetanu a dochutíme kořením.
  • Přidáme trochu Armagnacu a zaprášíme sušeným mlékem.
  • To vše pořádně promícháme, dáme do formy vyložené anglickou slaninou a proložíme daňčím hřbetem.
  • Takto připravenou terinu zabalíme do alobalu a pečeme na 85 °C 90 minut.

Dýňovo-pomerančový konfit

  • Dýni nakrájíme na kostičky.
  • Z pomeranče orežeme kůru a nakrájíme na proužky.
  • Dužninu bez pecek nakrájíme na kostičky a vše smícháme s cukrem.
  • Lehce osolíme a opepříme.
  • Dáme do pekáčku a pečeme při 180 °C cca 30 minut.

Video

Poznámky

Paštika nebo terina? 
Terina je pokrm z mletého či krájeného masa, zeleniny, vařených vajec a případně dalších surovin, bylinek a koření vrstvených do keramické či kovové nádoby tvaru bochníku, podle níž získal své jméno (terrine). Oproti paštice má hrubou strukturu. Podává se obvykle nakrájená na plátky.
Paštika je jemně pomletou směsí masa, vnitřností, bylinek a koření. Někdy se přidává mléko, vejce či chleba. Podává se obvykle k namazání na pečivo. 

Nutrition

Serving: 100gKalorie: 355kcalCarbohydrates: 21.5gProtein: 7.56gFat: 25.9gSaturated Fat: 10gPolyunsaturated Fat: 2.18gMonounsaturated Fat: 1.63gCholesterol: 0.02mgFiber: 1.1gSugar: 17.5gCalcium: 17mg
Recept připravil Jaroslav a Pavel Sapík.

Odpovědět na nabídku zvěřiny

Scroll to Top