Jelení šašlik s omáčkou z lišek

Využijte dostupnost čerstvých lišek a zvěřiny z lesy k této specialitě, kterou pro Vás připravili šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapík.

Jelení šašlik s omáčkou z lišek

Slovo šašlik pochází z krymské tatarštiny, odkud jej záporožští kozáci v 18. století přenesli do ruštiny. Následně se rozšířilo do dalších jazyků.
No ratings yet
Sdílet recept na Facebooku
Chod Hlavní chod
Zvěřina Jelení
Porcí 4
Kalorie 2914 kcal

Suroviny
  

Jelení šašlik

  • 800 g jeleního hřbetu
  • 3 ks cibule
  • 200 g slaníny
  • sůl, pepř

Lišková omáčka

  • 2 dl smetany
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g másla
  • 200 g čerstvých lišek
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • 2 dl zeleninového vývaru

Postup

Jelení šašlik

  • Vykoštěný hřbet nakrájíme na medailonky.
  • Cibuli nakrájíme na čtvrtky a slaninu na silnější plátky.
  • Napícháme na špíz tak, aby u každého masa byla cibule a slanina.
  • Posolíme, opepříme a opečeme na pánvi ze všech stran.
  • Maso by uvnitř mělo zůstat růžové, ale ne krvavé.

Lišková omáčka

  • Z 50 g másla si uděláme světlou jíšku.
  • Zalijeme vývarem, chvilku provaříme a poté vlijeme smetanu.
  • Přidáme zakysanou smetanu.
  • Osolíme a lehce opepříme.
  • Na rozehřáté máslo vložíme lišky.
  • Přidáme trochu drceného kmínu a chvilku restujeme.
  • Takto upravené lišky přidáme do omáčky.

Poznámky

Lišky se vyskytují v listnatých i jehličnatých lesích, v nížinách i horách. 
Najdete je přibližně od června do října. 

Nutrition

Kalorie: 2914kcalCarbohydrates: 46.96gProtein: 194.34gFat: 216.2gSaturated Fat: 94.61gPolyunsaturated Fat: 3.78gMonounsaturated Fat: 26.65gTrans Fat: 2.75gCholesterol: 1mgSodium: 3.98mgFiber: 11.56gSugar: 24.48gCalcium: 168.47mg
Recept připravil Jaroslav Sapík.

Odpovědět na nabídku zvěřiny

Scroll to Top