Vrátit se zpět
Vytisknout
Tisknout obrázek receptu
–
+
porcí
Jelení šašlik s omáčkou z lišek
Slovo šašlik pochází z krymské tatarštiny, odkud jej záporožští kozáci v 18. století přenesli do ruštiny. Následně se rozšířilo do dalších jazyků.
No ratings yet
Sdílet recept na Facebooku
Poslat recept e-mailem
Vytisknout recept
Chod
Hlavní chod
Zvěřina
Jelení
Porcí
4
Kalorie
2914
kcal
Suroviny
1×
2×
3×
Jelení šašlik
800
g
jeleního hřbetu
3
ks
cibule
200
g
slaníny
sůl, pepř
Lišková omáčka
2
dl
smetany
2
lžíce
zakysané smetany
100
g
másla
200
g
čerstvých lišek
1
lžička
hladké mouky
sůl, pepř, drcený kmín
2
dl
zeleninového vývaru
Postup
Jelení šašlik
Vykoštěný hřbet nakrájíme na medailonky.
Cibuli nakrájíme na čtvrtky a slaninu na silnější plátky.
Napícháme na špíz tak, aby u každého masa byla cibule a slanina.
Posolíme, opepříme a opečeme na pánvi ze všech stran.
Maso by uvnitř mělo zůstat růžové, ale ne krvavé.
Lišková omáčka
Z 50 g másla si uděláme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem, chvilku provaříme a poté vlijeme smetanu.
Přidáme zakysanou smetanu.
Osolíme a lehce opepříme.
Na rozehřáté máslo vložíme lišky.
Přidáme trochu drceného kmínu a chvilku restujeme.
Takto upravené lišky přidáme do omáčky.
Poznámky
Lišky se vyskytují v listnatých i jehličnatých lesích, v nížinách i horách.
Najdete je přibližně od června do října.
Nutrition
Kalorie:
2914
kcal
Carbohydrates:
46.96
g
Protein:
194.34
g
Fat:
216.2
g
Saturated Fat:
94.61
g
Polyunsaturated Fat:
3.78
g
Monounsaturated Fat:
26.65
g
Trans Fat:
2.75
g
Cholesterol:
1
mg
Sodium:
3.98
mg
Fiber:
11.56
g
Sugar:
24.48
g
Calcium:
168.47
mg
Recept připravil Jaroslav Sapík.