Vrátit se zpět
Vytisknout
Tisknout obrázek receptu
–
+
porcí
Srnčí svíčková
Recept na neuvěřitelně dobrou svíčkovou omáčku podle babičky šéfkuchaře Jaroslava Sapíka
4.6
z
5
hlasy
Sdílet recept na Facebooku
Poslat recept e-mailem
Vytisknout recept
Chod
Hlavní chod
Zvěřina
Srnčí
Porcí
4
Suroviny
1×
2×
3×
800
g
srnčí kýty
nebo hřbetu
100
g
slaniny
2
ks
mrkve
1
ks
petržel
¼
bulvy
celeru
1
ks
cibule
2
lžíce
hořčice
4
plátky
citronu
kůra z
citronu
1
dl
bílého vína
kvalitního
zvěřinový vývar
3
dcl
smetany
33%
divoké koření
(bobkový list, celý pepř, nové koření)
rozmarýn, tymián
sůl, pepř, cukr
Postup
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran.
Připravíme si základ z nakrájené zeleniny a cibule.
Základ ochutíme divokým kořením, hořčicí, 1 lžicí cukru, plátky citronu a pár snítkami rozmarýnu a tymiánu.
Do základu vložíme orestované maso, přilijeme víno a zvěřinový vývar.
Můžeme vložit do trouby a nechat péci, nebo dusit na sporáku. Maso občas podléváme zvěřinovým vývarem, až je měkké.
Poté maso vyndáme, základ zahustíme bílou máslovou jíškou, přilijeme vývar a necháme provařit.
Omáčku důkladně propasírujeme přes síto.
Do omáčky přidáme šlehačku, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec orestovanou slaninu s dužninou z citronu nakrájenou na kostičky.
Video
Poznámky
Podáváme se žemlovými knedlíky a brusinkami.
Recept připravil Jaroslav Sapík.