Srnčí svíčková

Srnčí svíčková

Máte rádi svíčkovou? Kdo by neměl. Svíčková je považována za královnu české kuchyně, jeden z testů toho, jak umí kuchař vařit. Tato svíčková jde ale ještě o úroveň výš. Garantujeme, že lepší jste v životě nejedli.

Srnčí svíčková

Srnčí svíčková

Recept na neuvěřitelně dobrou svíčkovou omáčku podle babičky šéfkuchaře Jaroslava Sapíka
5 z 1 hlas
Sdílet recept na Facebooku
Chod Hlavní chod
Zvěřina Srnčí
Porcí 4

Suroviny
  

  • 800 g srnčí kýty nebo hřbetu
  • 100 g slaniny
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 plátky citronu
  • kůra z citronu
  • 1 dl bílého vína kvalitního
  • zvěřinový vývar
  • 3 dcl smetany 33%
  • divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
  • rozmarýn, tymián
  • sůl, pepř, cukr

Postup

  • Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran.
  • Připravíme si základ z nakrájené zeleniny a cibule.
  • Základ ochutíme divokým kořením, hořčicí, 1 lžicí cukru, plátky citronu a pár snítkami rozmarýnu a tymiánu.
  • Do základu vložíme orestované maso, přilijeme víno a zvěřinový vývar.
  • Můžeme vložit do trouby a nechat péci, nebo dusit na sporáku. Maso občas podléváme zvěřinovým vývarem, až je měkké.
  • Poté maso vyndáme, základ zahustíme bílou máslovou jíškou, přilijeme vývar a necháme provařit.
  • Omáčku důkladně propasírujeme přes síto.
  • Do omáčky přidáme šlehačku, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec orestovanou slaninu s dužninou z citronu nakrájenou na kostičky.

Video

Poznámky

Podáváme se žemlovými knedlíky a brusinkami.
Recept připravil Jaroslav Sapík.

Odpovědět na nabídku zvěřiny

Scroll to Top